Projecten


Afgeronde projecten

Jarola distributiehal – Coevorden

Het Uiteigenbodem energieconcept toegepast voor de gloednieuwe distributiehal van Jarola, in samenwerking met Van Gelder en Willemsen Installatie. De distributiehal van meer dan 15.000 vierkante meter gevestigd in Coevorden wordt verwarmd en gekoeld met aardwarmte uit de eigen bodem.

Het laagtemperatuur warmtenet combineert 28 diepe verticale bodemwarmtewisselaars om met behulp van warmtepompen de hal te verwarmen. Voor maximale efficiëntie is er voor gekozen voor vloerverwarming als afgiftesysteem. 

Naast verwarmen in de winter kan er met het Uiteigenbodem systeem ook worden gekoeld. Dankzij de relatief lage temperatuur van het water in het netwerk kan er in de zomer “passief” gekoeld worden, wat veel minder stroom kost dan actieve koeling (een “airco”).   

 

Voor een artikel van Van Gelder over dit project: Klik hier


Lopende projecten

Universiteit Twente Contact Centre – Enschede

Via het innovatietraject Nieuwe Energie Overijssel – Startup in Residence van de provincie Overijssel zijn wij in contact gekomen met de Universiteit Twente. De UT was op zoek naar een innovatieve en duurzame bron voor warmte én koude voor het verbouwde Contact Centre. In dit gebouw zullen huidige en toekomstige studenten terecht kunnen met al hun vragen over de universiteit.

Voor het verwarmen en koelen met Uiteigenbodem is een slimme oplossing bedacht waarbij met de bodemcollectoren tegelijk gekoeld en verwarmd kan worden. Deze uitdaging staat centraal bij dit project omdat dit voor de universiteit zeer belangrijk was. Zo kan het systeem naast verwarmen  actief en passief koelen!

Een andere uitdaging in Enschede is de bodemgesteldheid. Deze maakt het boren naar grotere dieptes moeilijker dan normaal. Met verschillende boorpartijen is hiervoor succesvol naar een oplossing gezocht waardoor ook in Enschede aardwarmte kan worden benut.

De voorbereidingen voor het project zijn in volle gang en de uitvoering wordt verwacht in Q1 2022.


Voor meer informatie over de samenwerking tussen Uiteigenbodem en de Universiteit Twente: Klik hier

Voor meer informatie over de rol van Uiteigenbodem in het innovatie traject Startup in Residence: Klik hier