PROJECTEN

UNIVERSITEIT TWENTE

Contact centre – Enschede

Het Uiteigenbodem energieconcept is een duurzame aardgasvrije manier om gebouwen te verwarmen en te koelen. De energie die daarvoor nodig is komt voor het overgrote deel uit de grond direct onder de woning: uit eigen bodem!  

Daarvoor hebben we een uniek en gepatenteerd systeem ontwikkeld, namelijk een bodemnet. Een bodemnet is een collectief netwerk waarin verticale gesloten bodemcollectoren met elkaar verbonden worden. Warmtepompen in de gebouwen worden aangesloten op dit netwerk.  

DISTRIBUTIEHAL

Coevorden

Het bodemnet kan op een compacte en efficiënte manier in de drukke Nederlandse ondergrond worden ingepast. Dat is vooral een groot voordeel wanneer er sprake is van een dichter bebouwde omgeving. En als er erg weinig ruimte is kunnen andere duurzame energiebronnen aan het netwerk worden gekoppeld, zoals oppervlaktewater, lucht of sportvelden. Het systeem is flexibel en goed schaalbaar, en is al vanaf enkele tientallen woningen de ideale oplossing voor de aardgastransitie. 

77 Huurwoningen

Wierden

Samen met de woningcorporatie Reggewoon en het netwerkbedrijf Cogas heeft Uiteigenbodem een integraal ontwerpen uitgewerkt op basis van het Uiteigenbodem energieconcept voor twee vastgoedlocaties van Reggewoon in Wierden. 

Hierbij treden Reggewoon en Cogas elk op als opdrachtgever voor respectievelijk de woninginstallatie en het bodemnet.  

Met deze opdrachtgevers heeft Uiteigenbodem de technische, juridische en financiële aspecten onderzocht die nodig waren om de benodigde afspraken te kunnen maken met betrekking tot realisatie en exploitatie van de projecten. Hierbij is rekening gehouden met betaalbaarheid en draagvlak van de huurders. 

Het resultaat is dan afspraken zijn gemaakt over het exploitatiemodel, financiële bijdragen van partijen, de verdeling van eigendom en verantwoordelijkheid voor beheer. 

Beoogd is dat met de uitvoering in 2023 wordt gestart. 

Alliantie Groest

Hilversum

TEXT

ONTWIKKELINGEN & INNOVATIES

Uiteigenbodem in inspiratiedocument van Uptempo!

Uptempo! is onderdeel van TKI Urban Energy en heeft in januari 2022 een document opgesteld met veelbelovende innovaties op het gebied van buurtwarmtenetten. In dit document worden een paar technische oplossingen uitgelicht, waarbij er geselecteerd is op marktrijpheid, toepasbaarheid en innovativiteit. Al de beschreven innovaties zijn afkomstig van Uptempo!. Hier

Meer Lezen >

Uiteigenbodem sluit intentieovereenkomst met Cogas

Uiteigenbodem en Cogas hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk de energietransitie beet te pakken. Cogas is een innovatieve regionale netbeheerder in het oosten van het land, met een sterke ambitie om de energietransitie te versnellen. Daarin werkt men samen met verschillende partners, en nu dus ook met Uiteigenbodem!  Samen zijn

Meer Lezen >

Uiteigenbodem op de Universiteit Twente

Uiteigenbodem voert een project uit op de Universiteit Twente, waar een erg leuk filmpje van is gemaakt. Hierin zijn mooie beelden te zien van het boren van de verticale bodemcollectoren, onder ander met een drone gemaakt. Daarnaast vertellen vertegenwoordigers van de Universiteit, netwerkbedrijf Cogas en woningcorporatie Reggewoon enthousiast over de

Meer Lezen >

Onze Partners

Wij hebben onder andere samengewerkt met: