Werkzaamheden aanleg bodemnet in Wierden starten op 1 juli

24 juni 2024

Leestijd: 2 min

Op woensdag 12 juni tekenden de bestuurders van woningcorporatie Reggewoon, duurzaam projectontwikkelaar Uiteigenbodem en netwerkbedrijf Cogas de contracten voor het eerste bodemnet in Wierden. Hiermee hebben zij het startsein gegeven voor de realisatie van het bodemnet voor 20 appartementen aan het Spinnewiel in de gemeente Wierden. De voorbereidende werkzaamheden, zoals het afzetten van het bouwterrein en het plaatsen van de machines, starten deze week. De daadwerkelijke aanleg van het bodemnet start op 1 juli.

Wat is een bodemnet?
Het bodemnet is een duurzame aardgasvrije manier om woningen te verwarmen. Een bodemnet maakt gebruik van de warmte die aanwezig is in de bodem. Onder de grond loopt een systeem waarin water wordt rondgepompt. Dit systeem bestaat straks uit 8 bodemlussen en haalt de warmte tot ongeveer 200 meter diep uit de grond. Het water komt met een temperatuur van tussen de 3 en 10 graden bij de warmtepomp in de woning. Deze warmte is de bron die de warmtepomp in de woning gebruikt om verder te verwarmen. Op elke bodemlus worden twee of drie woningen aangesloten.

De bewoners betalen straks vastrecht aan Cogas en het verbruik van elektriciteit voor de warmtepomp aan hun elektriciteitsleverancier. Om de elektriciteit hiervoor duurzaam op te wekken legt Reggewoon per woning vier zonnepanelen op het dak. De bewoners zijn hierdoor niet alleen voorzien van een duurzaam alternatief voor aardgas, maar ook een betaalbaar alternatief.

Planning
Het bodemnet wordt in opdracht van Uiteigenbodem aangelegd door aannemer Luinstra. De planning is dat voor half augustus het ondergrondse bodemnet wordt aangelegd. Na de zomervakantie start aannemer Willemsen met de werkzaamheden in de woningen, dus het installeren van de warmtepomp, boiler en de afsluiters. De planning is dat de bewoners van de 20 appartementen eind november 2024 warmte krijgen via het bodemnet. Dit betekent dat alle 20 woningen vanaf eind november een duurzaam alternatief voor aardgas hebben.

Onderhoud en beheer
Afgelopen jaar hebben Uiteigenbodem, Reggewoon en Cogas samen een integraal ontwerp uitgewerkt voor dit project op basis van het gepatenteerde bodemnet van Uiteigenbodem. Binnen dit project is Cogas eigenaar van de ondergrondse infrastructuur, zowel het leidingwerk als de bodemlussen. Na de aanleg is Cogas verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud aan het netwerk. Reggewoon is verantwoordelijk voor het onderhoud van de installaties in de woningen. Het bodemnet wordt aangelegd in grond van de gemeente Wierden, die enthousiast haar medewerking verleent aan dit innovatie aardgasvrije initiatief.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten